Care este cea mai mare durere a rutenilor din Ucraina?

Sau va permite rutenilor să-și reabiliteze naționalitatea și limba odată cu intrarea în vigoare a Legii Ucrainei „Cu privire la minoritățile naționale” de la 1 iulie 2023 și a Legii Ucrainei „Cu privire la condamnarea și interzicerea propagandei politicii imperiale ruse în Ucraina și decolonizarea toponimiei” – din 27 iulie 2023 ?

În acest sens, Congresul Mondial al Rusilor a primit un răspuns din partea Consiliului European, și anume, de la șeful Departamentului pentru Ucraina, Serviciul European de Acțiune Externă al UE, Petra Gombalova, supravegheat de Președintele Consiliului European, Charles Michel, precum și de la OSCE, de la Înaltul Comisar pentru minorități naționale.

„Decolonizarea” menționată în Lege și pentru ruteni este o condamnare și interzicerea glorificării unor persoane care în diferite momente au negat subiectivitatea națiunii rutene.

Faptul că politica de colonizare sovieto-staliniană – cu nașterea deplină, în favoarea naționalității ucrainene, care ne este frățească nouă, rutenii, și cea mai apropiată și destul de confortabilă, ca cea statală și oficială în Ucraina de astăzi, a devenit, din păcate, sub URSS este asimilativ, negând însăși existența poporului nostru ruten, un instrument în mâinile lui Stalin.

Și aceasta este cea mai mare durere a poporului ruten de pe vremea bolșevicilor, când în 1925 sataniștii-bolșevicii din partea Komintern au ordonat comuniștilor Cehoslovaciei de la Moscova să ucrainizeze rutenii din Podkarpattia, cetățeni ai Republicii naționale Ruteni. a Podkarpatska Rus ca parte a Cehoslovaciei Federate.

Dar noi, rușii, știm foarte bine care este „politica de colonizare imperială” bolșevică care neagă existența limbii și a poporului tău. Tocmai noi, rușii, îl cunoaștem și înțelegem de o mie de ori mai bine decât poporul ucrainean.

Durerea noastră crește cu atât mai mult pentru că noi, rutenii, încă nu avem dreptul la educație în limba noastră maternă, la folosirea oficială a limbii noastre, la numele nostru național și nu simțim și nu vedem nicio înțelegere a durerii noastre din partea autoritățile din Ucraina.

Prin urmare, nouă, rutenii din Transcarpatia, intrarea în vigoare a acestei Legi ne reamintește, în primul rând, de un lucru, că politica de colonizare în raport cu poporul ruten nu a fost suspendată nici astăzi în ultimii 30 de ani.

Din păcate, nu înțelegem faptul că așa-numiții „ruteni constructivi” neagă uneori public existența acestei probleme și chiar o fac în mod necesar în numele „întregului popor ruten”.

   Ținând cont de cele spuse, vom prezenta în continuare propunerile, dorințele și așteptările noastre cu privire la această Lege.

De aceea, Legea Ucrainei „Cu privire la minoritățile naționale” a fost adoptată și a intrat în vigoare la 1 iulie 2023 și Legea Ucrainei „Cu privire la condamnarea și interzicerea propagandei politicii imperiale ruse în Ucraina și decolonizarea toponimiei” din 27 iulie 2023. . cere nouă, rutenii subcarpați, rezidenți ai Transcarpatiei, să ne expunem poziția juridică cu privire la această lege, la restabilirea drepturilor noastre naționale, în conformitate cu legislația internațională, și aceste legi ale Ucrainei înainte de aderarea la UE.

Preambulul Legii Ucrainei „Cu privire la condamnarea și interzicerea propagandei politicii imperiale ruse în Ucraina și decolonizarea toponimiei” ne spune:

* Cu scopul de a proteja interesele naționale, securitatea națională, de a asigura drepturile, libertățile și interesele legitime ale cetățenilor Ucrainei (inclusiv rutenii), societății și statului și de a forța supunerea forțată a națiunilor la dominația străină (și poporul ucrainean la noi, rușilor, nu străini, deși nu identici) duce la exploatarea lor și neagă drepturile fundamentale ale omului și contrazice Carta Națiunilor Unite și Declarația privind acordarea independenței țărilor și popoarelor coloniale, adoptată de cel de-al 25-lea. sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite din 14 decembrie 1960 g., condamnând toate formele de colonialism.

Politica colonială rusă menționată la articolul 2. punctul 2. a avut un loc în soarta rutenilor din 1925, încă de pe vremea acțiunilor criminale ale Cominternului din URSS, care a întreprins ucrainizarea rutenilor din Republica Cehoslovacă.

Dar bolșevicii au preluat foarte activ ucrainizarea rutenilor din Zakarpattia deja pe 21 ianuarie 1946. Spre deosebire de toate popoarele din URSS, acțiunile regimului stalinist și anexarea Rusiei Subcarpatice au vizat și înrădăcinarea, exploatarea și asimilarea poporului ruten în „marele popor sovietic”, cu degenerare completă, în favoarea naționalității ucrainene. , care este al nostru , rutenilor, fratern, cel mai apropiat si destul de confortabil, ca stat si oficial in Ucraina de azi), dar care, din pacate, a devenit un asimilator, negand insasi existenta poporului nostru ruteni, unealta in maini. lui Stalin;

Această lege P.2. în). drepturile și libertățile poporului ruten victimizat din Stalin și în general din toate represiunile comuniste pot fi restaurate, iar denumirile istorice și constituționale ale Teritoriului, orașelor, satelor, imaginilor, monumentelor, semnelor memoriale, inscripțiilor dedicate evenimentelor și persoanelor care a ocupat funcții de conducere în autorități și conducere, nume de organizații politice, partide ale mișcării istorice subcarpatice, care nu erau și nu sunt identice cu rușii imperiali;

Iar sub efectul Legii P.4. d) pot fi, de asemenea, supuse restaurării: toate obiectivele, imaginile, monumentele, semnele memoriale, inscripțiile dedicate rutenilor, în mod public, inclusiv în mass-media, în operele literare și alte opere de artă rutene înainte de 21 ianuarie 1946, interzise și reprimate. de la data anexării de către Uniunea Sovietică a teritoriului Republicii Ruse Subcarpatice ca parte a Cehoslovaciei Federale.

Potrivit acestei Legi „P.4. există”, vechile denumiri anterioare ale cartiere rutene, orașe, sate, puncte, districte în orașe, piețe, bulevarde, străzi, străzi, coborâri, alei, alei, piețe, piețe, terasamente, poduri, alte obiecte ale toponimelor rusești ale ar putea reveni zonele populate, întreprinderi, instituții, organizații legate de tradițiile rutene, carpato-ruse, ugro-ruse, scrise literare și de altă natură.

Deoarece moștenirea culturală rutenă s-a format în afara oricărei implementări a politicii imperiale rusești în Ucraina și a avut și nu are nicio legătură cu aceasta, trebuie restaurată.

Moștenirea culturală rutenă este proprietatea și proprietatea exclusiv a poporului ruten, chiar și în acele momente în care se aseamănă oarecum cu tradițiile culturale ale culturii ruse.

Acest lucru poate fi de înțeles pentru rezidenții non-nativi din Transcarpatia și, în special, pentru reprezentanții poporului nostru fratern ucrainean, dar este în mod inerent așa.

Acțiunea clauzei 5. a acestei Legi ar trebui extinsă la fiii Rusiei Subcarpatice, și anume să recunoască faptul că popoarele aservite din URSS, inclusiv rutenii subcarpați, ca urmare a agresiunii comuniste a URSS și a anexării de către URSS a teritoriului Rusiei Subcarpatice, au și-au pierdut în esență identitatea națională – высимость, iar victimele a 78 de ani de ignorare a dreptului poporului ruten la autodeterminare au obținut în 1918 (ca parte a Republicii Cehoslovace de la 10 septembrie 1919 până la 21 ianuarie 1946).

Presupunem că conform clauzei 6. Rus-sinofobie, acțiuni discriminatorii împotriva rușilor, apeluri exprimate public de comuniștii din RSS Ucraineană, inclusiv în mass-media, în lucrări literare și artistice, negând subiectivitatea națiunii Rusyn, lupta fiilor ruși împotriva subjugării URSS trebuie, de asemenea, să fie condamnată de această lege. La urma urmei, rutenii au suferit de pe urma regimului stalinist în număr de aproximativ 80 de mii de ruteni reprimați și alte naționalități. Iar exploatarea lor nu poate fi uitată, deportarea forțată a rutenilor din Zakarpattia în Donbass pentru muncă forțată în mine, asimilarea forțată a rutenilor, schimbarea forțată a proporționalității numărului de locuitori autohtoni ai Teritoriului, precum și legalitatea protejării drepturilor politice, economice și culturale ale poporului ruten de știință națională, cultură, deoarece acestea sunt trăsături etno-culturale specifice rutenilor. Acțiunile criminale ale tuturor celor care au ignorat dreptul rutenilor la limba lor natală rusă și cultura rusă ar trebui condamnate. Decolonizarea pentru ruteni este o condamnare și o interdicție a glorificării unor persoane care în diferite momente au negat subiectivitatea națiunii rutene.

Locuitorii Transcarpatiei, rutenii subcarpați, nu trebuie să ignore toate faptele de încălcare a drepturilor și libertăților omului pe parcursul întregii perioade sovietice, inclusiv informațiile conținute în documentele de arhivă ale fostelor agenții sovietice de securitate a statului, legate de represiunile politice ale rutenilor. oameni din 21 ianuarie 1946.

   De asemenea, prin prezenta lege se atribuie Comisiei Naționale pentru Standardele Limbii de Stat să publice pe site-ul său oficial, în termen de două luni de la data publicării prezentei legi, o listă a satelor, orașelor și orașelor ale căror denumiri nu sunt conforme cu standardele statului. Limba și recomandări cu privire la modul de schimbare a numelor unor astfel de sate și orașe, orașe în conformitate cu standardele limbii de stat.

Dar, conform dreptului internațional, denumirile rutene ale orașelor, satelor sau așezărilor trebuie lăsate în urmă cu ucraineană – în rutenă.

27.07.2023.). https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3005-20#Text

Este foarte bine că această Lege ridică problema interpretării termenului „Popor aservit” (P.5), care, potrivit legiuitorului, sunt recunoscute ca popoare care și-au pierdut independența națională ca urmare a agresiunii. . și al căror drept la autodeterminare continuă să fie limitat….

Ne punem întrebarea: Legea Ucrainei menționată mai sus îi va ajuta pe rutenii subcarpați să își revină la nivel național, sau invers… va garanta ea continuarea politicii de colonizare sovietică față de ruteni?

Vom afla în curând?

redactor

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Next Post

Co jest największym bólem Rusinów na Ukrainie?

Пн Авг 14 , 2023
Share on Facebook Tweet it Share on Reddit Pin it Email Czy też wejście w życie Ustawy Ukrainy „O mniejszościach narodowych” z dnia 1 lipca 2023 r. oraz Ustawy Ukrainy „O potępieniu i zakazie propagandy rosyjskiej polityki imperialnej na Ukrainie i dekolonizacji toponimii” – z dnia 27 lipca 2023 r. […]

You May Like

Актуальноє:

Translate »