НА ЗАКАРПАТТІ УКРАЇНСЬКА ВЛАДА ЗНОВУ НЕ ПОБАЧИЛА РУСИНІВ, ПРЕДСТАВНИКІВ ВІД БІЛЬШОСТІ НАСЕЛЕННЯ КРАЮ – ПОНАД 70%, ІМІТУЮЧИ «СПІВПРАЦЮ З УСІМА НАЦМЕНШИНАМИ». ПРО ЦЕ У СТАТТІ ЧЛЕНА ВСЕСВІТНЬОЇ РАДИ РУСІНОВ ТА ЖУРНАЛІСТА ПЕТРА МЕДВІДЯ.

Нова актуальна стаття Peter Medviď :

Фото: https://www.lem.fm/rusiny-na-strichu-z-menshynami-zaprosheny-ne-byli-zakarpatska-ova-na-voprosy-ne-odpovila/

В Закарпаттю украйинська власть ЗАНОВО не увидҍла русинов, представителів од большинства населенія Края – выше 70%, иммітіруя сотрудничество из всіми нацменьшинами. Про то в статті члена Світової Рады Русинов и журналіста Петра Медвідя.

In Transcarpathia, the Ukrainian authorities AGAIN did not see Rusyns, representatives of the majority of the population of the Territory – above 70%, imitating cooperation with all national minorities.About this in an article by a member of the Rusyn World Council of Rusyns and journalist P. Medvid.

https://www.lem.fm/rusiny-na-strichu-z-menshynami…/

Петро Медвідь. «Русины на встрҍчу з меншынами запрошены не были.

Закарпатська ОВА на вопросы не одповҍла. Русины в Закарпатьскôй области суть вызнаны од марта 2007-го року».

Початок перекладено з русинської на українську:

Закарпатська обласна військова адміністрація (обласні державні адміністрації під час війни – військові адміністрації) 8 серпня 2023 року на своєму офіційному сайті інформувала, що того дня Закарпатська область стала першим регіоном України, де стартували консультації з представниками національних меншин.

“Такий діалог потрібен для успішної реалізації основних міжнародних стандартів з охорони прав національних меншин та впровадження Концепції Державної цільової народної культурної програми «Єдність у різноманітності,” пише далі офіційний сайт Закарпатської ОВА.

За нашими даними, представників місцевих Русинів Закарпаття на зустріч запрошено не було. Пригадуємо, що якщо Русини на державному рівні в Україні і не визнані, то в Закарпатській області України, рішенням депутатів Закарпатської обласної ради, Русини визнані як одна з народностей-національних меншин, які в тій області компактно живуть, а від березня 2007-го року офіційно визнану Закарпатською обласною радою, як регіональним парламентом.

Відкритий діалог, «Єднання всіх», але без Русинів

На зустрічі з меншинами онлайн взяла участь і віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина. Пригадуєте, що рішення національної політики є між першими семи рекомендаціями, які Україна має виконати, щоби змогли продовжувати рух до Європейської Унії-Євросоюзу.

Віце-прем’єр у своєму онлайн виступі нагадала про „охорону прав національних меншин, забезпечення можливостей для розвитку їхньої мовної, культурної та релігійної самобутності, що є важливою частиною нашого європейського інтегрального шляху.“

Далі вона продовжувала, як цитує віце-прем’єр сайт Закарпатської ОВА, що українська держава готова до відкритого діалогу. За її словами, з початку 2022 року спільно з представниками Ради Європи було реалізовано понад 20 разів діалогів із національними меншинами.

Віктор Микита, голова Закарпатської ОВУ, на зустрічі заявив, що „представники всіх національних меншин Краю тепер з’єднані як ніколи, активно виконують добровільну роботу, підтримують українську армію та вимушених переселенців.“ Однак….

Русинів, мешканців Закарпаття, влада не побачила?

На жаль, і Віктор Микита, і Ольга Стефанишина не побачили, що між національними меншинами краю є і Русини, які також під час війни роблять добровольчі акції, підтримають армію чи переселенців, які прибули до Закарпатської області.

Чи їх зовсім не хотіли бачити, чи на цю зустріч запрошення російські представники не отримали? Неясно!

Це і є дивно, що в цьому випадку, коли Світовий Конгрес Русинов активно комунікує з інституціями, які мають що розповісти про європейську та євроатлантичну інтеграцію України, за що є віце-прем’єр, яка відповідає, а в Ужгороді….

Нагадаємо, що Конгрес вже провів переговори з Венеціанською комісією, відповідь отримав від голови Європейської комісії Урсули фон дер Леєн, високого комісара Організації про безпеку та співпрацю в Європі, про національні меншини Каїрата Абдрахманова, як і від Директора Українського відділення Петра Гомбалова. Гомбалову відповіддю запевнив голова Європейської Ради Шарль Мішель.

Також голова Світового Конгресу Русинов Штефан Лявинець має рекомендацію від Венеціанської комісії прямо комунікувати з Радою Європи щодо визнання прав Русинів в Україні.

А на наш запит Закарпатська ОВА …. не відповіла

Ми звернулися електронною поштою до Адміністрації Закарпатської обласної військової адміністрації з питань 9-го серпня. Під мейлом було ясно підписано автора статі, яку читаєте, його посаду та назву редакції, в якій посаду має.

І кедь сьме знали, а Русини запрошені не були, опитали сьме ся, ці хто за Русинов запрошений був, кедьже Русины суть офіційно вызнані в області як одна з народностей. покля Русины брали участь, хотіли знати, тко безпосередньо брав участь в зустрічі и які організації представляли тоты особы.

Також ми попросили, аби нам Закарпатська ОВА повела причину, чому так ся стало, що Русини запрошені не були?

Ruska Bursa / Руска Бурсаlem.fm

redactor

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Next Post

Проф. Штефан Лявинець, Вступне слово і вітання на відкритті Світового Конґресу Русинів , 18.08.2023

Чт Авг 24 , 2023
Share on Facebook Tweet it Share on Reddit Pin it Email

You May Like

Актуальноє:

Translate »